Hem Film & TV De bästa underdog-historierna i filmens värld
underdog

De bästa underdog-historierna i filmens värld

av senses.se

Alla gillar vi en feelgood-rulle. En film där tönten får tjejen, där tjejen med glasögon visar sig vara supersnygg och där den korkade, snygga killen egentligen visar sig vara en mjukis med hjärta. Vi älskar att se godheten segra, att den lilla människan vinner över stora, mörka makter, oavsett om det är på finansmarknaden, på främmande planeter eller på fotbollsplanen. Precis som i verkligheten värmer det extra när ett litet lag utför stordåd, när en nederlagstippad idrottare vinner, och när ett lag visar att teamwork slår stjärnglans. Några av de bästa idrottshistorierna har fångats på film och i litteratur, och hur många gånger vi än ser dem kan vi inte låta bli att ryckas med. Allt från Rocky till Mighty Ducks, från Russels Crowe’s Gladiator till Slumdog Millionaire, det är något särskilt när underdogsen lyckas, vare sig det är fiktivt eller på riktigt.

Idrottsromantik i verkliga livet och på skärmen

Det finns många filmer som berör, med det är ändå något särskilt med de där historierna som faktiskt är baserade på riktiga händelser. Om du är idrottsintresserad läser du säkert sportnyheter på Sportal.se och håller dig uppdaterad om potentiella skrällar inom dina favoritsporter. Trots detta kanske du har missat historien om den brittiska backhopparen Eddie The Eagle. Hans karriär som backhoppare var otroligt kontroversiell, eftersom han jämförelsevis inte kunde mäta sig med sina konkurrenters resultat. Hans stil var lika dålig som resultaten, men eftersom England inte hade många andra vinteridrottare att skicka till OS, så var han en av de som kvalificerade sig till Calgary 1988. Trots att han vann folkets hjärtan var den olympiska kommittén så orolig för att han skämde ut både sig själv och sporten att de ändrade reglerna för kvalificering till OS. Efter det blev tävlingen inte sig lik, och sagor som den om Eddie the Eagle tillhör numera historien. Tack och lov hann filmen om Eddies liv spelas in, och hans historia blev odödlig tack vare Taron Egerton och Hugh Jackman som spelade huvudrollerna i filmen.

Miracle är en annan av de där dramatiska idrottshändelserna som fått liv på vita duken. Där får vi följa det amerikanska OS-laget 1980, som från ingenstans besegrade det totaldominerande Sovjetiska mångfaldiga mästarlaget i ishockey. Historien är såklart otroligt kryddad med amerikansk patriotism och Kalla-kriget-referenser, men så var ju även samtiden. Vem gillar inte en sentimental men kraftfull Kurt Russel i rollen som coach i USA?

Fiktiva underdogs som värmer

Fortsätter vi att utforska just idrottsromantiken är det få filmer som satt så mycket spår i historien som den allra första Rocky-filmen gjort. Trots den ganska undermåliga skådespelarprestationen av Stallone, och det rent ut sagt lama manuset, är de svettiga och närgångna boxningsscenerna fortfarande berörande; samtidigt som vi älskar den otroligt exentriska kärlekshistorien som kompletterar fightingscenerna. Det finns en anledning till att vi fick se en, två, tre och oändliga mängder av uppföljare till filmen. En annan boxningsfilm som satt sina spår är det finstämda porträttet som Mickey Rourke levererar i The Wrestler, delvis självbiografisk, delvis fiktiv. En underbar historia om en trasig människa som lyckas hålla ut, vända sig själv och sitt öde och bli något mer, om än bara för en kort sekund. Och det är väl precis det där som idrott handlar om?

Eftersom en stor del av de sentimentala filmerna produceras i Hollywood är det inte så konstigt att det även finns ett par fiktiva hockeyberättelser att njuta av om man gillar en bra underdog-historia. Historien om ungdomslaget Mighty Ducks, som saknar alla reella faciliteter och all utrustning att ens spela hockey, men besitter passionen och talangen, blev en sådan succé att den dessutom fick både en och två uppföljare. Alla som växte upp på 90-talet berördes och motiverades att följa sina idrottsambitioner av denna tonårsfilm med en överspelande, men hjärtvärmande, Emilio Estevez i huvudrollen.

Skrällar utanför idrottens värld?

Men allt handlar ju inte bara om idrott. En skräll kan ju ske även inom andra delar av livet, och historien om underdogen kan aktualiseras på många olika sätt. I Slumdog Millionaire får vi följa en fattig pojkes väg till rikedom – och kärleken – tack vare de livserfarenheter han snappat upp via livets hårda skola. I Nyckeln till frihet, som rankas som en av världens bästa filmer och definitivt den bästa feelgood-filmen genom historien, handlar om en oskyldigt dömd man som spenderar en stor del av livet med att gräva sig ut ur fängelset. Full av varma dialoger, underfundiga scener och livslärdomar är detta en av de där filmerna som lämnar en med en varm känsla av att allt kommer att bli bra.

Missa inte detta

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.