Vad tror du gör av med mest vatten och diskmedel – att diska för hand eller använda diskmaskin? Vi har ju fått lära oss att diskmaskiner är stora mackapärer som slänger runt en massa, kokhett vatten och  att det både kan bli renare och spara vatten och el genom att diska för hand. Men är det sant idag, 2015?

Bosch-and-Finish-Diskmaskin

Hushållsmaskintillverkaren Bosch och diskmaskinstablett-tillverkaren Finish har genom åren utvecklat ett samarbete som ger både renare disk och sparar både på vatten och miljö. Enligt tester och mätningar man gjort på bl a Vattenfall och Tekniska Verken i Linköping så kan Bosch diskmaskin spara 50% vatten om vi snackar stordisk (13-14 kuvert). Förutom det så räcker det med en enda tablett Finish för att få jobbet gjort, kontra allt diskmedel du förmodligen överdoserar när du dessutom gör av med 100 liter vatten. Och – som glasyr på tårtan, som amerikanerna säger – genomsnittlig ljudnivå från att diska för hand ligger på rejäla 75 decibel, att jämföra med nya diskmaskinen från Bosch som ligger på närmare 40 db. Bättre hem-/arbetsmiljö också, alltså.

Så vi är rätt övertygade, nästa år blir det diskmaskin till redaktionen. Vi skriver en önskelista till tomten nu på en gång. Sen får vi dessutom helt enkelt överleva utan höjdpunkterna att diska ett par gånger om dagen – för hand.