Han innehar världsrekord, har VM-guld och är olympisk mästare från både Beijing 2008 och London 2012. Men inför finalen på 100 meter sprint för herrar i VM i Beijing var 29-årige Usain Bolt inte en solklar favorit. Den 185 centimeter långe 33-årige amerikanen Justin Gatlin tippades på förhand som segrare, men efter en oerhört jämn final avgick Usain Bolt trots allt med segern ändå, med en ynka hundradel.

Den nästan två meter långa jamaicanen Usain Bolt har haft en inte lika stark säsong som i vanliga fall, och Justin Gatlin hade både säsongens bästa tid och hade imponerat mest i försök och semifinaler. Men i slutändan var det Usain Bolt som blixtrade till och vann på 9,79 sekunder. En tid som var över två tiondelar långsammare än hans världsrekord från VM i Berlin för sex år sedan, men kanske var det här Usains Bolts lyckligaste seger trots den aningen mer blygsamma tiden. Den här gången slog han för första gången på väldigt länge lite ur underläge.

Usain Bolts vinst kan kanske även ses som en seger för den rena och rättvisa friidrotten. Usain Bolts rival Justin Gatlin fälldes för dopning år 2006 och stängdes av i fyra år för bruk av anabola steroider. En lång tid sedan han begick överträdelsen kan tyckas, men vissa menar att Justin Gatlin fortfarande åtnjuter fördelar av de effekter som dopningen fick på honom och hans kropp. Och kanske förlorade han finalen under de sista tio metrarna, när han till synes spände sig något och började veva med armarna.

Jakten på honom har hårdnat, men Usain Bolt förblir friidrottsvärldens sprinterkung i och med vinsten i den kanske mest prestigefyllda sprintgrenen. I och med segern har han nu tre VM-guld och två OS-guld på distansen.

Se en segerintervju med den lyckliga och lättade vinnaren här: