Så här gör du:

Börja med riset. Häll upp ca fyra dl basmatiris i en kastrull och skölj tills stärkelsen försvunnit och vattnet är rent (och inte ”mjölkigt”). Häll på nytt, kallt vatten tills det täcker riset med ungefär två centimeter. Placera kastrullen på spisplattan och häll i några droppar olivolja, en tesked salt och lite gurkmeja (för att göra riset gult). Sänk plattan när riset kokat upp och låt koka på svag värme i cirka tjugo minuter eller tills du ser att riset är färdigkokt.

Under tiden som riset kokar: Hacka upp en stor, gul lök, 4 vitlöksklyftor, färska champinjoner (ca 8 st) en röd paprika, en bit vitkål, en stor morot (skär i halvmånar) och en halv purjolök och stek dem i en gryta med lite olivolja. Skala en liten bit ingefära och riv ned i grytan. Salta, peppra och krydda med allroundkrydda, chilipeppar, Cayenne och persilja. Pressa ut lite tomatpuré och rör om så att allt blandar sig.

Efter några minuter, häll i en och en halv burk krossade tomater och två dl grädde.
Ta ett paket med bönmix (exempelvis från ICA) skölj bönorna, låt vattnet rinna av och lägg i grytan. Smula ned en vegetarisk buljongtärning och låt puttra på medelstark värme i cirka trettio minuter.

Lägg i 1 dl majs och låt grytan puttra i ytterligare en stund. Smaka av och tillsätt eventuella kryddor.

Lägg upp riset på en tallrik, skopa på med lite böngryta och dekorera med färsk purjolök.

Smaklig måltid!

Böngryta