Paella, eller spansk lyx-risotto som den också kallas, är en av våra absoluta favoriträtter här på senses.se. Sommar, en stor karaff egenblandad sangria och massa färska ingredienser är svårslaget. Men även om färska musslor, saffran, havskräftor och kyckling är trevligt, så kan det vara lite småsnålt i plånkan nu såhär i semestertider, och då kan det vara skönt att ha ett snabbt, enkelt och mer ekonomiskt alternativt till denna dunderrätt.

Recept (2-4 personer)
Koka upp 4 dl ris och häll i rikligt med gurkmeja i kokvattnet
Skala 500g räkor
Skär upp och stek tre chorizokorvar av önskad sort tills de fått fin färg. Lägg dem i en skål.
Rengör/torka ur stekpannan och stek upp två nävar valfri svamp i lite smör
Lägg i en ½ strimlad gul lök, 3 pressade vitlöksklyftor, en hackad, röd paprika, 1 dl ärtor och önskad mängd persilja

Krydda rikligt med salt, svartpeppar, chilli, paprika, cayenne, rör ihop och häll i lagom mängd av det färdigkokta, gula riset i stekpannan. Lägg tillbaka korvbitarna och låt alltihopa steka ihop (provsmaka och krydda mer om det behövs)

senses.se budget-paella

Häll olja i en ny stekpanna, när oljan blivit het – lägg i räkorna och låt steka i 2-3 minuter. Under tiden pressa 2 vitlöksklyftor i en skål med ½ dl rapsolja, salta ordentligt och tillsätt ca 2 msk citronsaft. Lägg räkorna i marinaden och blanda runt innan du fiskar upp dem och lägger dem i stekpannan tillsammans med de övriga ingredienserna

Dekorera eventuellt med basilikablad och avokado!

Smaklig måltid!