Hem SpelPlaystation 4 / PS4 Recension: Uncharted – The Nathan Drake Collection (PS4)
Guld

Recension: Uncharted – The Nathan Drake Collection (PS4)

av senses.se

Han är en av Sonys viktigaste spelfigurer, i en exklusiv speltrilogi som kanske betytt lika mycket för Playstation-formatet som Master Chief gjort för Xbox. Med den numera försenade Uncharted 4, som kommer nästa år, så får vi ett paket med remastrade utgåvor av de tre första spelen, men denna gång i PS4-format. Är det värt priset av ett fullprisspel?

uncharted-trilogy-remastered

Nathan Drake är en suverän hjälte, lite av en Indiana Jones för en ny generation, en 2000-tals generation. Hans motto är ”sic parvis magna”, taget efter sin förfader Sir Francis Drake och betyder ungefär ”storhet från enkla ursprung”. För det är just vad Naughty Dog lyckats med de senaste 10 åren. Spelbolaget, som var mest känt för gulliga plattformsäventyr som Crash Bandicoot på PS One och senare Jak & Daxter-spelen till PS2, slog världen med häpnad när man introducerade Uncharted: Drake’s Fortune på PS3 för nästan 10 år sedan nu. Genom att blanda action med pussel, exotiska äventyr runtomkring på jorden och allt det med en filmisk inramning, så skapade man början till något som skulle visa sig bli enormt stort och med åren leda till mästerverk som The Last of Us.

En våg av remasters har sköljt över oss ända sedan denna generations next-gen konsoler gjorde entré 2013. Nu är ju varken Xbox One eller PS4 bakåtkompatibla, vilket gjort utveckligen av spel billigare och enklare (då båda är mer lika klassisk PC-arkitektur nu), men samtidigt har också stora samlingar med spelklassiker blivit helt oanvändbara. Var det också ett ekonomiskt beslut, för att kunna sälja samma spel igen till fullpris? Kanske, vem vet? Men samtidigt får man ju också spelen i en version som klår originalen på alla fronter, inte minst för att de körs på en maskin som är flera gånger mer kraftfull. Halo: The Master Chief Collection var ju en fantastisk samling spel och ettan, Halo: Combat Evolved, såg ju ut som ett modernt spel i sin nya skrud. Lite samma sak är det faktiskt med Uncharted: Drake’s Fortune. På ytan är det ganska likt, men inunder har faktiskt en hel del hänt.

Uncharted: Drake's Fortune - Remastered

Uncharted: Drake’s Fortune – Remastered

Grafiken har hottats up till PS4:ans optimala 1080p och bilduppdateringen (frame rate:n) träffar stadiga 60 fps och är helt gudomlig. Blue Point Games, som står för remastern, har lyckats behålla varenda detalj från originalen och samtidigt gjort små och kosmetiska lyft som höjer spelen till nästan moderna nivå idag. Ljuseffekter är omarbetade och screen tearing, som kunde förekomma i första spelet, är fixat. Man har också lyckats skapa helt nytt skärpedjup och detaljnivåer som inte var möjliga på PS3. Nu kan du faktiskt pricka fiender som är en bra bit ifrån dig, då deras små huvuden som sticker upp syns tydligt mot buskar och växtlighet. Förr var detta bara en grå-brun massa, där du fick ta dig närmare för att kunna se ordentligt. Frame rate:n är inte bara en njutning att se på, den ändrar också hela spelets karaktär till det bättre. Nate styr och svarar bättre än någonsin förr och actionsekvenserna känns tightare och skjutandet mer exakt, vilket faktiskt gör spelen lite lättare (men spel ska ju inte vara svåra pga tekniska begränsningar). Sure, det första spelet – Drake’s Fortune – från 2006 har ju nästan ett decennium på nacken nu och kan inte jämföra sina miljöer med säg, The Witcher 3. Men det ser ändå fantastiskt bra ut och med de lyft man gjort här och där i texturer och partiklar så känns det verkligen inte som ett 10 år gammalt spel man spelar. Inte alls. Ansiktsmodellerna överlag är riktigt bra och miljöerna blir bara mer avancerade och spektakulära ju längre in i trilogin man kommer (spelen blir ju också modernare allteftersom). Överlag en oerhört imponerade konvertering med förbättringar som gör det väl värt att spela om de tre originalspelen inför den stundande fyran, som kommer nästa år.

Ljudet är också det av prima kvalitet. Röstskådespelarna i Uncharted har alltid varit spot-on och Nathan Drake har en grymt skön personlighet, som han balanserar birollerna som Sully, Elena, Chloe och Flynn perfekt igenom. Tack vare hela inramningen så känns det självklart att Uncharted skulle göra sig fantastisk som film, vilket har varit på g i flera år nu men aldrig blivit av. Mark Wahlberg var påtänkt som Nathan Drake, men är ju helt felcastad i vår mening och vi kan inte låta bli att säga att svenske skådisen Christian Magdu skulle vara helt perfekt i fråga om utseende och personlighet. Men frågan är om det ens behövs en spelfilm när spelen är så här bra, interaktiva filmer? Det här är vad Indiana Jones var på 80-talet och borde vara igen – spännande, humoristiskt, välskrivet, exotiskt och med precis lagom mycket ironi, kärlek och svek. Surrounden används i det närmaste perfekt och soundtracket passar ibland så bra att det får nackhåren att resa sig. Enda smolket i bägaren är att surroundmixen inte är så exakt att man kan precis höra varifrån något kommer, såsom man kan i vissa andra moderna spel. Detta blir progressivt bättre genom alla tre spelen, men det håller toppbetyget precis utom räckhåll.

Uncharted 2: Among Thieves bjuder på lite romantik och triangeldrama också.

Uncharted 2: Among Thieves bjuder på lite romantik och triangeldrama också.

Naughty Dog har alltid varit tekniska underbarn som lyckats skapa enormt avancerade spel med grafik, ljud och innehåll i toppklass, samtidigt som man utvecklat algoritmer och laddnings-tekniker för att läsa in så mycket av datan som möjligt i minnet medan man spelar. Uncharted Collection känns nästan som det är helt utan laddningstider – även från skiva! Det är en så behaglig och smidigt upplevelse, att det nya speed-run-läget (där du på tid försöker gå igenom spelet så fort som möjligt) känns helt naturligt, faktiskt. Kontrollen är snudd på briljant. Drake lyder bättre nu än han gjorde på PS3:an, där det fanns både lite lagg ibland i tunga scener och bångstyrighet i klättrandet. Detta finns till viss del kvar, om du stressar Nathan så kan han välja att ta ett svanhopp utför en klippa (”ja, det var precis dit vi ville…”) men överlag så funkar det supersmidigt. Likaså skjutandet, som du får smaka en hel del på, särskilt i ettan, funkar prima med enkla och exakta kontroller och vapen som både känns och beter sig olika.

Berättandet och det tekniska genomförandet gör att timmarna bara blåser förbi med Nathan Drake och hans sällskap och plötsligt inser man att man spelat igenom halvan av första spelet i en sittning och glömt att äta mat. Hur gick det till? Som en bra och spännande film så drivs man av sömlösheten i berättelsen och att ta sig an nästa utmaning. Alla tre spelen är också väldigt enkla att hoppa emellan och du kan med fördel spela dem parallellt, även om vi rekommenderar att uppleva dem i ordning, för historiens och karaktärernas skull. Uncharted: Drake’s Fortune börjar bra och lugnt och är kanske inte det mest omväxlande i serien, medan Uncharted 2: Among Thieves, som vunnit flera Game of The Year-utmärkelser och är mångas favorit i serien, har sin spektakulära öppningsscen med tåget som hänger utanför berget och sitt uppbrutna berättande och allt når ett filmiskt klimax i Uncharted 3: Drake’s Deception, som kom för inte alls så länge sen (2011).

I Uncharted 3: Drake's Deception hettar det till ytterligare och bjuds på ännu mer spektakulära situationer.

I Uncharted 3: Drake’s Deception hettar det till ytterligare och bjuds på ännu mer spektakulära situationer.

Uncharted: The Nathan Drake Collection är en suverän remaster och en otroligt bra samling spelklassiker. Ja, ett Nathan Drake-spel fattas – Golden Abyss från numera kämpande formatet PS Vita – och det är förvisso en helt OK del i spelserien, men den är inte utvecklad av Naughty Dog och inte del av den huvudsakliga A-linjen i historien – den som ska leda fram till avslutningen i Uncharted 4: A Thief’s End. Utelämnandet av det spelet och att man valt att plocka bort multiplayer (fanns verkligen inte platsen på skivan?) gör att paketet kanske inte är ”ultimate collection”, samtidigt gör det inte i våra ögon så mycket, eftersom styrkan i spelen alltid varit de tre huvudspelen i solo-läge. Om du redan äger dem på PS3 eller har spelat dem tidigare så måste du avgöra själv om du tycker 600 kr är värt en uppgradering eller inte, lite beroende på hur mycket du älskade dom första gången. Om du däremot inte äger dem eller ännu bättre – inte har spelat dom alls, och hör till dom som denna generation bytt Xbox 360 mot en PS4 – så är denna samling ett absolut måste. Det är tre höjdarspel i bättre version än de någonsin varit förr. Vi avundas er som har hela upplevelsen framför er för första gången och till alla er som liknar oss och älskade spelen första gången säger vi bara: go for it! Detta är samlingen du kan komma att vilja plocka fram genom åren och återuppleva. Så här bra har Uncharted-spelen aldrig varit förr.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.