Hem LjudHörlurar Test: Sound Blaster Play! 3 (ljudkort)
sound blaster play 3 Silver

Test: Sound Blaster Play! 3 (ljudkort)

av senses.se

En sann blast-from-the-past när Sound Blaster återvänder till våra datorer. Ett externt USB-ljudkort för under 300 kr – kan det verkligen vara något att ha?

Alla som var med i PC-svängen på 90-talet har en alldeles särskild relation till Creative Labs och deras Sound Blaster-ljudkort. Vi skruvade ihop otaliga PC-burkar då det begav sig och byggde om dom i princip var sjätte månad, då det alltid kom ett nytt ljud-, grafik- eller moderkort eller en ny Intel- / AMD-processor vi bara var tvungna att ha för att få ut ytterligare några FPS i våra (blygsamma) 3D-spel. Du som var med minns kanske det första Sound Blaster, som var futtiga åtta bitar? Och säkerligen tidiga 90-talets Sound Blaster 16 (bitar) som så småningom toppades av med Sound Blaster AWE64, de sista åren innan millennieskiftet.

sound blaster play 3

Sound Blaster 2017

I och med intåget av kombinerade moderkort (med grafik- och ljudkrets inbyggt), populariteten att köpa kompakta, bärbara datorer framför stationära och redaktionens övergång till Apples Mac för dryga tio år sedan så har Sound Blaster fallit i glömska. Ända till nyligen, då vi genom en PR-firma för företaget Creative Labs fick del av ett uppdaterat och breddat sortimentet för 2010-talet (se vårt test av deras premiumhörlurar AURvana Platinum), där man också återupplivat Sound Blaster-konceptet. Men istället för ett ISA-kretskort du ska trycka i en ledig buss på moderkortet så är Sound Blaster 2017 en liten USB-dongel med inbyggd DAC-förstärkare (digital till analog-konverterare) som ger dig 24 bitars ljud upp till 96kHz. DAC:ar behöver vi för att få ljud i alla hörlurar som kopplas in analogt (via 3,5mm-jack), annars skulle vi inte få något hörbart ljud. Att konvertera en digital signal till analog är ofta en kvalitetsförlust och öppnar upp för analoga problem såsom exempelvis brus. Men tills vi kör helt trådlöst eller helt digitalt (exempelvis via USB eller Apples Lightning-kontakt) så är det något vi måste leva med, även på snordyra lyxhörlurar för närmare 15 000 kr. En förutsättning för att få ut maximalt av dina hörlurar är dock att DAC:en är av bästa möjliga kvalitet. Och det är den sällan i exempelvis bärbara datorer.

Detta beror egentligen på två saker: utrymme och kostnadseffektivitet. Ljudkretsen i datorn fast i moderkortet med all annan elektronik inuti datorn och påverkas såklart (ofta negativt) av interferens från elektriska strömmar som går kors och tvärs. Det andra är att bärbara datorer inte är menade att vara audiofil-förstärkare, utan mest fungera dugligt för en bred användarbas. En ändamålsenlig förstärkare är en separat, bastant pjäs som är dedikerad (typ en hembioförstärkare). Men en sån kan man ju knappast bära med sig. Och det är där som Sound Blaster Play! 3 kommer in – den erbjuder en bra boost för en liten slant och är i allra högst portabel.

sound blaster play 3

Du kopplar in Sound Blaster Play! 3 via en standard USB-port på din dator och dongeln erbjuder sen två 3,5mm-jack: ett med ut-signal för att koppla in hörlurar och ett med in-signal för att koppla in en mikrofon. Här hade vi verkligen önskat oss två ljudutgångar istället; där två personer kunde njuta samma ljud på en gång, ett problem vi ofta har på resande fot när vi ska se en film och bara kan ta ut ljudet i ett enda par lurar. Och hur god tanken än må vara att rensa upp en analog mic, så finns det i princip inga seriösa micar med analoga anslutningar. Det är något man får med i billiga karaoke-paket, såsom SingStar. Alla andra mickar, exempelvis Blue Microphones så populära Yeti eller Snowball kopplas givetvis in via USB för bäst ljudkvalitet och minst brus.

Så vad erbjuder Sound Blaster Play! 3 för örongodis för sina 250 kr? Jo, en rätt schysst påse skjuts faktiskt. Ljudvolymen dras automatiskt upp – rejält. Vi fick nästan köra lägsta pinnhåll på Mac:en för att palla och istället justera volymen i antingen Play:ens inbyggda app (som knappast behövs) eller direkt i Spotify-appen / Itunes. DAC:en gör ett imponerade jobb med tanke på storlek och pris och ger ljudet påtagligt mer ”kropp” och rymd, vilket gör hela ljudbilden varmare och mer frestande att lyssna vidare på. Givetvis är ditt ljudmaterial avgörande, men vi upplevde att lurar som annars inte var så lättspelade direkt inkopplade i datorn faktiskt lät bättre med dongeln inkopplad. Och det får man väl säga är ett bra betyg för ett såpass billigt tillbehör.

sound blaster play 3

Förvänta dig bara inga mirakel; du är fortfarande till 90% beroende av ljudmaterialets kvalitet och att använda högkvalitativa hörlurar. Sound Blaster Play! 3 kan inte trolla med en gammal brusig inspelning och göra den glasklar eller få ett gäng billiga plastlurar från charterflyget att låta som audiofil-utrustning. För sitt pris gör dock Sound Blaster Play! 3 absolut det dom lovar och är väl värda den lilla investeringen – för dig som vill boosta ditt ljud ytterligare ett snäpp.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.