Även om prognosen för helgen inte är strålande sol, så är det sommar nu enligt kalendern (1 juni, hello?) och vi börjar växla ned till sommar-läge. Här ska njutas god mat, häng, bra spel och film i familj och glada vänners lag.

Här kommer ett fräscht, lätt och nyttigt recept att fira in helgen och ett gott rosé att bjuda gästerna på:

Räkfyllda hjärtsalladsblad med syrad lök och ingefära

Syrad lök
1 dl vitvinsvinäger
1,5 dl socker
3 dl vatten
2 st rödlökar tunt skivad
1 cm ingefära skalad och tunt skivad

Räkfyllda blad
250 g skalade räkor
150 g västerbottenost riven
10 st gräslöksstrån finskuren
10 st dillvippor finskurna
10 st hjärtsalladsblad

Tillagning (ca 20 min, 10 st)
* Koka en lag på vinäger, socker och vatten under omrörning. Låt koka några minuter, ställ sedan av.
* Skiva löken så tunt som möjligt och ingefäran lika så i en skål. (Proffstips: För att skiva riktigt tunna skivor använder man sig lättast av en köksmandolin)
* Häll över lagen och låt svalna.
* Blanda räkor, ost, gräslök och dill.
* Forma räkröran till ägg och placera i mitten på salladsbladen.
* Garnera med den syrade rödlöken.

Räkfyllda hjärtsalladsblad med syrad lök och ingefära

Räkfyllda hjärtsalladsblad med syrad lök och ingefära – Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Sommaren är rosévinets gyllene årstid. Från att ha varit en ganska slarvigt gjord och missaktad vintyp har den genomgått en metamorfos och möter nu respekt som aldrig förr, både bland konsumenter och vinkonnässörer. Rosévinets hemland på jorden är franska Provence, där Wine Director Benjamin Mei är en klart lysande ”pink star”. Vi har smakat och kan varmt rekommendera hans senaste kreation:  Rose Infinie 2016 (129 kr). Det bjuder på stor fräschör, en livfull syra och massor av röda bär såsom hallon, jordgubbar och körsbär. I eftersmaken kommer en lätt uppfriskande ton av lime. Det är ett utpräglat sällskapsvin, en elegant välkomstdryck eller ett vin att njuta till sommarens picknick-mat som grillad kyckling och fräscha sommarsallader, men passar också exempelvis asiatisk mat för dig som tröttnat att bara matcha med vitt och öl. Bör serveras väl kylt, cirka 8-10 grader.