Juligt silltugg

10 styck 10 + 10 min (gör gärna sillen en dag innan). Serveras på hårt bröd, mörkt bröd eller i hjärtsalladsblad.

Tips: Prova gärna med din krämiga favoritsill!

Ingredienser
20 gram pinjenötter
150 gram riven Västerbottenost
2 msk olivolja
2 cl färskpressad citronjuice
1 dl finhackad dill, spara 10 dillvippor till garnering
1 msk finskuren gräslök
Nymald svartpeppar

Senapssill
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
3 msk skånsk senap
2 msk finhackad dill
1 pkt 5 minuters-sill skuren i bitar

Silltugg med smak av Alsace

Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund

Tillagning

Förberedelser
1. Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur, lägg i pinjenötterna. Skaka om pannan då och då tills pinjenötterna rostats till den färg du önskar.
2. Blanda osten i en bunke tillsammans med olivolja, citronjuice och dill. Blanda i svartpeppar efter smak.
Laga senapssill
1. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och dill i en bunke. Smaka och tillsätt mer senap efter smak.
2. Blanda i sillen. Låt gärna stå ett dygn för att smaken skall sätta sig.

Uppläggning
1. Forma ostblandningen till små ”sushikuddar” och lägg på den botten du önskar.
2. Toppa med en bit sill och garnera med dillvippa, gräslök och rostade pinjenötter.

Vintips till maträtten: Turckheim Pinot Gris Réserve 2015 75 cl, 95:-. Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak.
Vinet passar med sin friska syra utmärkt till smakrika fiskrätter och dricks traditionellt i Alsace till charkuterier. Serveras svalt, ca 10-12°C.

Läs våra andra delar i inspirationsföljetongen kring Julmiddag från Alsace!