Bräserade brysselkål och steklökar med mandel och ädelost

4 pers 20 minuter

Tips! Servera gärna med en ny griljerad julskinka

Ingredienser
2 msk smör
500 gr brysselkål, ansade och halverade
250 gr jämnstora röda steklökar, skalade
1,5 dl vitt vin Turckheim Pinot Gris
1 msk flytande honung
140 gr smulad ädelost typ Kvibille Classic
½ dl torkade tranbär
½ dl skuren sötmandel

Tillagning
* Hetta upp en tjockbottnad panna på medeltemperatur, lägg i smöret.
* Fräs brysselkål och steklökar under omrörning så att de inte får för mycket färg, ca fem minuter.
* Häll på vin, rör runt och låt gå under lock ytterligare ca tio minuter tills löken är mjuk. Rör ner honungen och låt gå någon minut.
* Lyft av pannan från spisen, vänd ner ädelost, garnera med tranbär och mandel.

Bräserade brysselkål – och steklökar med mandel och ädelost

Bräserade brysselkål – och steklökar med mandel och ädelost. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Dryckestips till maten: Förutom att använda en skvätt i själva receptet så är Turckheim Pinot Gris Réserve 2015 75 cl, 95:- också ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung med lång eftersmak. Vinet passar med sin friska syra utmärkt till smakrika fiskrätter och dricks traditionellt i Alsace till charkuterier. Serveras svalt, ca 10-12°C.

Läs våra andra delar i inspirationsföljetongen kring Julmiddag från Alsace!