Ljummen surkålssallad med äpple och rökt sidfläsk

4-6 portioner 15 minuter

Tips: Servera gärna till julkorven, Nürnberger wurst eller hjortkorv.

Ingredienser
1 msk smör
100 gr rökt sidfläsk skuret i strimlor
2 röda äpplen, urkärnade, halverade och skurna i skivor
500 gr surkål, häll av vätskan genom en sil
20 gr persilja, plockad och finhackad
salt och ny mald svartpeppar

Tillagning
* Hetta upp en stekpanna på hög temperatur, lägg i smör.
* Stek sidfläsket till det får ordentligt med färg, lägg i äppleskivorna, rör om och låt gå några minuter.
* Sänk temperaturen till medelvärme, fördela surkålen och persiljan i pannan och låt gå under omrörning några minuter tills surkålen blivit ljummen.
* Salta och peppra efter smak.

Ljummen surkålssallad med äpple och rökt sidfläsk

Ljummen surkålssallad med äpple och rökt sidfläsk. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund

Dryckestips till maträtten: Turckheim Pinot Gris Réserve 2015, 75 cl, 95:-.  Ett torrt och fylligt vin med typisk friskhet för druvan och aromatisk karaktär av aprikos och honung med lång eftersmak.  Historiskt har Alsace långa tider tillhört Tyskland varför bönderna i regionen har tradition av att odla druvsorter som normalt associeras med Tyskland snarare än Frankrike. Riesling är en av dessa specialiteter som går att finna i Alsace och knappast liknar något annat vin i världen. Trots sitt nordliga läge har Alsace ett mycket varmt klimat, vilket i kombination med de aromatiska druvsorterna ger unika viner med både kraft och elegans.

Läs våra andra delar i inspirationsföljetongen kring Julmiddag från Alsace!