Köttbullar med ingefära och pepparrotssenap

Det är smått otroligt men 2016 lider redan mot sitt slut och om drygt en månad är det jul (igen). Vart tar tiden vägen? Ja, säg det.

Julen är för många inte bara en mysig familjehögtid, utan ofta förknippad med extremt många ”måsten” och på gränsen till autistiskt fasta rutiner. Bara SVT kör ett stort antal timmar med exakt samma program varje år, i exakt samma ordning: Kalle Anka, Kan du vissa Johanna etc etc… För att bryta upp lite mot detta monotona OCD-mönster så tänkte vi posta en följetong där vi tipsar om nya recept att prova i år och matcha med lite goda, vita viner. Allt passar till jul men har den där extra touchen som gör att det smakar Frankrike, sol och Alsace!

Recepten kommer ifrån mästerkocken Fredrik Sidoli, foto av Per Erik Berglund och vintips från Nigab.

Köttbullar med ingefära och pepparrotssenap

6 pers – ca 30 minuter

Tips 1: När man skall skala färsk ingefära gör man det lättast genom att skrapa bort skalet med en sked!

Tips 2: För att rulla härliga, luftiga och förvånansvärt runda köttbullar – lyft lagom mycket köttblandning i handen (inte för lite, då blir de torra) och forma en så rund bulle du kan med ena näven. Sen öppnar du upp fingrarna något och ”skakar” bullen runt i handen, likt en jättetärning. Prova! 

INGREDIENSER – KÖTTBULLAR
1 gul lök finhackad
100 gr smör
4 msk riven ingefära
3 tsk brunt socker
1 kg fläskfärs
2 ägg
2 msk Skånsk senap
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald vitpeppar
2 tsk salt
½ dl ströbröd
1 dl grädde
1 msk rapsolja

PEPPARROTS-SENAP
2 msk Grovkornig fransk senap
1 msk Västerviks senap
1 msk skalad och finriven pepparrot

TILLAGNING AV KÖTTBULLARNA
* Skala och riv ingefära.
* Hetta upp en stekpanna på medeltemperatur och fräs löken i 1/3 av smöret. Rör i pannan då och då så att inte löken tar färg, rör ner ingefäran. Låt gå tills löken är mjuk, tillsätt socker och karamellisera under omrörning. Lyft av annan och låt svalna.
* Blanda färsen med ägg, senap, lökfräs, kryddor, ströbröd och grädde.
* Provstek en köttbulle och smaka av om det behövs mer kryddor.
* Rulla köttbullar (ett tips är att inte göra dem för små och att rulla dem genom att skaka dem i handen som en stor tärning – prova!)
* Hetta upp en stekpanna med rapsolja till hög temperatur, lägg i smör och stek köttbullarna, dra ner temperaturen när köttbullarna fått färg och stek tills köttbullarna är klara.

PEPPARROTS-SENAP
Blanda ihop ingredienserna i en skål och låt dra en stund.

Pinot Blanc har inte jättehög status som druva i Alsace, men det är faktiskt väldigt trevligt att dricka till mat som denna med fräschör och syra som balanserar smakerna. Att ta en sipp medan du lagar kan verkligen sätta igång smaklökarna också! Det ekologiska Turckheim Pinot Blanc Organic 2015 75 cl, passar utmärkt och kostar 109:-.

Köttbullar med ingefära Foto © Per Erik Berglund / Znapshot

Köttbullar med ingefära Foto © Per Erik Berglund / Znapshot

Smaklig måltid och håll utkik efter recept nummer två som kommer snart på senses.se!

Läs våra andra delar i inspirationsföljetongen kring Julmiddag från Alsace!