Hem Film & TV Planet of the Apes: Spelberättelsen fortsätter
apornas planet

Planet of the Apes: Spelberättelsen fortsätter

av senses.se

Berättelserna om Apornas Planet har fängslat flera generationer. Boken med samma namn kom ut första gången 1963 och den har sedan dess både gjorts till film och spel. Förra sommaren lades ytterligare en film till i franchisen, nämligen Apornas Planet: Striden.

Eftersom filmsläpp i dag nästan har blivit synonymt med att det även kommer att komma ett tillhörande spel, var det ingen som blev förvånad när det annonserades att det under hösten 2017 skulle komma ett nytt spel baserat på berättelsen. Däremot följer det här spelet inte filmen, som tros bli Oscarsnominerad för bästa film. Istället utspelar sig spelet under tiden mellan den nya filmen och föregångaren, Apornas Planet: Uppgörelsen.

apornas planet

Tidigare spelutgåvor

Planerna för ett tv-spel baserat på den omtyckta historien uppstod tidigt och det första spelet började att utvecklas redan 1983. Men när tv-spelkraschen kom på 80-talet lades produktionen ned och den halvfärdiga utgåvan var försvunnen fram till början av 2000-talet, då det första spelet äntligen kunde släppas.

Det senaste spelet, Planet of the Apes: Frontier, är däremot det spelet som mottagits bäst av samtliga föregångare på PC eller andra spelkonsoler. Spelet har bland annat utvecklats i nära anknytning till filmen då det är Andy Serkis, skådespelaren som spelar Caesar, produktionsbolag The Imaginarium som har arbetat med spelet. Det släpptes 21 november för PlayStation 4.

Blandad kritik

Spelet följer ”Telltale-modellen” och är ett så kallat point-and-click spel där spelaren får olika alternativ att välja mellan. Spelet utspelar sig, som tidigare nämnt, mellan de två sista filmerna. Som spelare får man spela både som människor och apor, och berättelsen kan ta flera vägar beroende på vilka val spelaren gör. Det har en nybyggarkänsla och i början av spelet är de två lägren, aporna och människorna, inte medvetna om varandra – vilket de snabbt sedan blir. Även om Frontier har fått bäst recensioner, var många spelrecensenter kritiska till spelet. Några hävdar att det blir något tråkigt när man baserar spel på filmer som man vet hur de kommer att sluta, medan andra tyckte att det finns en viss charm med att, på ett ungefär, veta vad man kan förvänta sig att få uppleva.

Gränsen mellan film och spel suddas ut

Spelet har kallats ”filmiskt” då det är en blandning av både film och spelgrafik, vilket flera recensenter tror att vi kommer att få se mer av i kommande spel som baseras på filmer. Gränsen mellan film och spel suddas ut allt mer och i takt med att virtuell verklighet stiger in i spelvärlden så kommer både spelmekaniken och upplevelsen att bli ännu mer levande och verklig. Frontier kan även spelas med PlayLink, vilket innebär att man kan spela spelet tillsammans med sina kompisar via smarttelefonerna (det kräver dock fortfarande en PS4 att köra spelet på).

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.