Internet kokar igen – alltid är man upprörd eller kränkt över något. Just nu är oron och ovissheten stor då Sony i princip säkert jobbar på en uppdaterad version av Playstation 4 som ska stödja 4K-video och vara mer kraftfull; allt för att möta de ökade prestandakraven från VR och kommande storspel. (Uppdatering: Det är numera bekräftat att så är fallet) ”PS4K” eller ”PS4.5” är namn som spekuleras om i cyberrymden. Microsoft säger sig vara emot en ”uppgraderad” Xbox One och tror då hellre på en helt ny Xbox (även här cirkulerar lösa rykten om Xbox neXt – men valet verkar fallit på Project Scropio eller Xbox Scorpio, även om det kan ändras till releasen 2017). Trots att Sony i skrivande stund inte officiellt bekräftat något så är det flera trovärdiga källor som pekar på att det blir en upphottad PS4 runt årsskiftet eller början av nästa år (innan jul vore logiskt, dels för julhandeln men också för att synka med releasen av Playstation VR). Frågan vi ställer oss är: hur kan någon vara förvånad över detta faktum? Och varför svarar fans med ilska istället för glädje?

4K-stöd är i princip standard idag och kommer att ge snyggare streaming från ex Netflix.

4K-stöd är i princip standard idag och kommer att ge snyggare streaming från ex Netflix.

När denna generations konsoler utannonserades 2013 så pratade just Sony om att PS4 skulle få en beräknad ”livscykel på ca 10 år”. Tio år, ett decennium alltså. Vi kunde inte annat än garva när vi hörde detta på E3 i Los Angeles. Det var många, många år sedan någon teknik eller generation konsoler/datorer varade i tio år. Fråga dig själv – hur många, någorlunda tekniskt avancerade apparter har du därhemma (inte ditt kylskåp alltså) som är i närheten av tio år? Dina föräldrar kanske har en plasma-tv som fortfarande går efter tio år. Eller kanske har du fungerande retro-konsoler som du kan starta upp då och då, men som du troligtvis inte använder dagligen, som är mer än tio år. Utöver det blir vi grymt förvånade om du har någon tekniskt avancerad pryl som ens är i närheten av sju eller till och med fem år, som du faktiskt förlitar dig på och använder ofta. Som en referenspunkt: För tio år sedan fanns inte iPhone – alls, över huvud taget (första generationen kom 2007). Tio år i tekniska sammanhang är inte en livstid – det är nästan två livstider. Playstation 3 och Xbox 360 är två maskiner som just tangerat rekordet att hänga kvar i tio år 2016 med enstaka releaser (båda har de fått smärre uppdateringar på vägen). Men detta är maskiner som kom 2006 respektive 2005. Tekniken och utvecklingen går i hisnande fart och utvecklas exponentiellt. Idag är tre år ungefär det som vi tycker är rimligt att man förväntar sig att en modern pryl – såsom en smart-tv eller en dator – känns just ”modern”. Apparaterna kan givetvis gå mycket längre än så, rent funktionsmässigt, men de börjar kännas gamla och frånsprungna efter ungefär tre års tid. Ett exempel är Wii U, som Nintendo i princip bekräftat kastar in handduken i år eller nästa och ersätts av maskinen som kallas ”Nintendo NX” (Nintendo Switch), som då kommer ca fyra-fem år efter Wii U:ns initiala release (som var 2012).

Tidiga rykten om Nintendo NXs utseende (lär inte alls likna slutresultatet)

Tidiga rykten om Nintendo NXs utseende (lär inte alls likna slutresultatet) (uppdatering: Det gjorde det inte)

Så om din iPhone- eller Android-telefon, som i sig är mer moderna är en hemdator var för ett par år sedan, kommer i nya version varje år – varför skulle konsoler bara komma ut i nya versioner var sjunde år? Inser ni att från den stund en konsol utannonseras och slutgiltiga versioner spikas, i fråga om tekniska specifikationer samt skickas ut till spelutvecklare, tills det att den släpps något år senare till konsument så är konsolen de facto redan något år ”gammal”, ur tekniskt perspektiv? PC får nya processorer, moderkort, minnen och grafikkort i princip varannan, var tredje månad. Hur ska konsoler någonsin hålla samma nivå när de inte ens uppdateras vart tredje år? Och då står vi där, med spel som måste nedgraderas i grafik och teknisk ambition. Därför får vi alltid se tidiga demon på monster-PC-riggar, som bara utvecklas och blir ännu vassare fram till spelets release, medan konsolerna är statiska och aldrig från början hade kapaciteten att klara 60 fps i ultra-HD med alla effekter påslagna…

Så här lär kontrollen till Nintendo NX INTE se ut, men den kommer troligtvis bli en löstagbar del man kan spela vidare på till fots.

Så här lär kontrollen till Nintendo NX INTE se ut, men den kommer troligtvis bli en löstagbar del man kan spela vidare på till fots.

Så nyheten om att Sony nu ger oss en uppgraderad version av PS4, ca tre år efter dess release (maskinen släpptes ju 2013) ser vi som en självklar och välkommen nyhet. 4K-material är långt ifrån standard än, men Netflix är aggressiva i att producera egna serier i 4K och spel älskar alla extra-resurser de kan få från snabbare CPU:er, grafikkort och minnen. Nu är allt detta, i skrivande stund, bara rykten, men förutom 4K-stöd, som känns helt givet (om inte annat så för streaming av underhållning) så kommer även PS4K att vara kompatibel med alla gamla PS4-spel, fast dessa kan med hjälp av en patch prestera bättre på nästa PS4-modell. Great, då kanske vi kan få det där snygga Witcher 3 vi en gång blev lovade och som PC fick njuta, på de grymmaste maskinerna (uppdatering: Det verkar inte bli så, CD Projekt Red säger sig vara för upptagna med Cyberpunk 2077)

god of war 4

Läckt bild från kommande God of War 4, som sägs utspela sig i nordisk mytologi. Första spelen som ryktas utnyttja extrakraften i upphottade PS4-modellen som sägs alltså vara på g.

Mycket av dom upprörda känslorna kring uppgraderade konsoler handlar – förståeligt – om fans som köpt den ”gamla” konsolen och nu känner sig akterseglade; att morgondagens PS4-spel inte kommer att vara lika snygga på deras gamla PS4:or som på nya PS4 2.0. Men om man tänker efter är detta ett problem bara hos konsolspelare. Vilken PC-spelare förväntar sig idag att deras PC från 2013 ska konkurrera med en PC i samma prissegment från 2016? Ingen som är seriös. En fullfjädrad spel-PC kostar dessutom runt 20 000 kr idag. Då får man enormt mycket prestanda och en maskin som kan uppgraderas i bitar. Men en ny, kraftfull processor eller ett hett grafikkort (eller två) kostar lätt 4-5000 kr per år om man ska hålla jämn takt med den senaste utvecklingen. Vari ligger då katastrofen att man uppgraderar sin konsol för samma pris vart tredje år? Visst, är Sony smarta så erbjuder de ett utbytesprogram där man får byta in sin gamla PS4:a mot en ny för en skälig mellansumma (1 000-1 500 kr är väl rimligt) och på så vis också få en prisvärd andrahandsmarknad för gamla PS4:or för de som vill spela det senaste, men inte kräver det allra bästa (eller inte har ekonomi för det).

Witcher 3 PC

För oss är bilduppdatering (frame rate) alltid viktigast, men erkänn att fler detaljer är trevligt? (bild från PC-versionen av Witcher 3)

Teknisk utveckling går rasande fort och vi både förväntar och välkomnar stora tekniska framsteg i konsolspelandes framöver. Playstation VR har chans att bli marknadsledande med sin enorma användarbas PS4:or, men är upplevelsen långt efter Oculus Rift eller HTC Vive så blir det ytterligare en ”fattigmansversion” av vad PC-spelare njuter. Och då är risken att konsoler börjar förlora sin roll, särskilt som Microsoft envisas med att släppa alla sina Xbox One-exklusiva spel även till PC (säkert pga det enorma användarunderlaget där). Konsoler är fantastiska och har fördelen att vara som en Mac – fasta i konstruktion och uppsättning och kan då optimeras utifrån samma specifikationer. Men man kan inte trolla med knäna. Det behövs hårdvara som är aktuell och konkurrenskraftig. Och en uppsättning hårdvara som kan säljas i 40 miljoner exemplar blir extremt mycket billigare att massproducera än 100 olika uppsättningar och kombinationer PC-tillbehör som behöver olika drivrutiner som krockar med varandra och buggar i kaoset som är Windows.

Playstation VR har chans att dominera VR-marknaden, men kommer redan med extern box med extra kräm och skulle behöva mer datorkraft än PS4 för optimal upplevelse.

Playstation VR har chans att dominera VR-marknaden, men kommer redan med extern box med extra kräm och skulle behöva mer datorkraft än PS4 för optimal upplevelse.

välkomna, PS4K, PS4.5, Nintendo NX och Xbox neXt eller vad ni nu kommer att heta. Framtiden tillhör spelarna!