Det må vara snö i stora delar av Sverige, men i kalendern är det ju sommartid så vi trotsar Kung Bore och drar fram grillen ikväll. Delar också med oss av ett gott hamburgarrecept och ett vintips till detta!

Trevlig helg allihopa!

”LE BURGER”

Tillagningstid: 30 min // Antal personer: 4

Burgaren
600 g högrevsfärs
2 st schalottenlökar, finrivna
2 msk dijonsenap
Salt och peppar

Topping
3 msk majonnäs
12 st cornichoner delade på längden
1 sallad, fint strimlad
4 st briochebröd
100 g fransk färskost, vitlök och örter
4 msk rostad lök
Salt och peppar

Tillagning
1. Tänd grillen med kolen fördelad till en aktiv glödsida och en inaktiv sida.
2. Blanda högrevsfärsen väl med den rivna schalottenlöken, hälften av dijonsenapen, salta och peppra efter smak. Fördela färsen i fyra delar och klappa ihop burgarna.
3. Blanda majonnäs med resterande dijonsenap till ”Dijonnäs”.
4. Grilla burgaren på den aktiva glödsidan, lyft sedan över till den inaktiva, gör likadant med bröden.
5. Bygg burgaren från bottenbrödet. Bred på dijonnäs, fördela cornichoner och sallad, lyft på burgaren, lägg på den rostade löken, bred färskosten på toppbrödet och lägg ihop burgaren.

Tips: Servera gärna tillsammans med rostade potatisklyftor vända i hackad persilja och riven parmesan. Osten kan varieras med tex. Reblochon.

Ett utmärkt vintips till detta är Paul Jaboulets Parallèle 45 Côte du Rhône (2015) för 109 kronor, som numera dessutom är ekologiskt.

Le Burger av Fredrik Sidoli

foto © Per Erik Berglund.

Recept av Fredrik Sidoli