Snart får vi se dansande morötter, krokig gurka (som dansar mazurka?) och nyfikna paprikor med små ”öron” på Coop. Tidigare har man haft en ganska hård inställning till ”fula” grönsaker, som sorterats bort och gått till bland annat den numera bortglömda etanolproduktionen, där den lysande idén var att bränna vår mat för att driva våra bilar… Istället blir både odlarna, Coop och mänskligheten gladare av att vi får mångfald i grönsaksdisken – som dessutom blir upp till 25% billigare.

coop-knasiga-gronsaker

– ”Nu kan man äntligen köpa fullgoda grönsaker som annars skulle ha kasserats bara för att de ser knasiga ut. Det är ett steg mot minskat matsvinn”, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop. Av matsvinnet står livsmedelsbutikerna för cirka 14 procent och hushållen för cirka 60 procent. En tvåbarnsfamilj slänger varje år mat för ungefär 6 000 kronor. Så det finns både jord, miljö och pengar att spara här.