Hem LjudHörlurar Test: Plantronics BackBeat GO 3
Plantronics BackBeat GO 3 Silver

Test: Plantronics BackBeat GO 3

av senses.se

Amerikanska Plantronics har haft en rad produkter som imponerat på oss de senaste åren. Borta är känslan av plastiga kontors- och datortillbehör och in träder istället robusta, extremt välförpackade och ofta välpresterande produkter med lite Apple-feeling (”Designed in Santa Cruz, California”, bara det liksom…). Plantronics BackBeat GO 3 är alltså in-ear-lurarna som ersätter föregångaren BackBeat GO 2 (logiskt nog). Men med en prislapp på nästan det dubbla så måste vi undersöka om skillnaden i ljud är lika stor som i pris.

Om sanningen ska fram så fick vi snabbtesta BackBeat GO 3 redan våren 2016. Det var tyvärr inget imponerande möte. Efter långa pitchar och presentationer från tillverkaren om individuell 3D-modellering och fantastisk bas så var lurarna förvånansvärt basfattiga och lät verkligen inte bättre än våra favvo budgetlurar från Asien, som kostat en bit under 200 kr. Något var uppenbarligen fel i tillverkningsprocessen och lurarna drogs tillbaka, så vi skrev aldrig om dem då. Och tur var väl det, för skillnaden på produkten som släpps i år (2017) är riktigt stor. Så kom ihåg, om du ser en recension av dessa lurar från förra året så är det de återkallade lurarna som har recenserats där.

BackBeat GO 3 with pouch

Den laddningsbara väskan som medföljer är verkligen praktisk.

I vanlig ordning är BackBeat GO 3 snyggt och lyxigt förpackade. Förutom en läcker liten väska att bära lurarna i, så rymmer den också ett inbyggt batteri som kan laddas upp via medföljande USB-mini-sladd och agera backup-batteri på resan. Vad gäller själva hårdvaran bjuds vi på trådlösa in-ear-lurar med fiffiga öronsnäckor i mjukt silikon som utrustats med en click-on-del, vilket gör bytet mellan storlekarna väldigt mycket smidigare än att hålla på och bända och dra över gummit på piggen som ska in i örat. Det är viktigt att du väljer den största plupp som du kan ha i örat och ändå känna dig bekväm, då det ger bäst stadga (vid exempelvis träning, där lurarna gärna vill hoppa ut), samt mest bas. Lurarna är P2i-behandlade, vilket innebär att de klarar mindre mängder fukt såsom exempelvis svett från träning. Men du bör inte prova att bada med dom… Något vi direkt saknar för lurar i denna prisklass och med uppenbart högt ställd ambitionsnivå är aptX, som stödjer högre upplösning för strömmad musik via Bluetooth. De flesta dyrare Android-mobiler har aptX, något som iPhone saknar (idag) och lyftet är verkligen påtagligt i ljudkvalitet.

Batteritiden ligger på runt 6-8 timmar, lite beroende på hur högt du lyssnar och lurarna laddar relativt snabbt via USB, eller via väskan (som klarar ungefär två fulla uppladdningar när batteriet är fulltankat). Lurarna har ett par ”vingar” som ska hjälpa till att hålla dom på plats i örat. Nu är ju alla miljarder par öron olika, men flera på redaktionen tyckte att det borde funnits olika modeller och storlekar på vingarna, då långt ifrån alla upplevde att lurarna satt helt stabilt vid rörelse.

BackBeat GO 3 earbuds öronsnäckor

Vi diggar systemet med click-on för öronsnäckorna, men även vingarna borde kommit i fler storlekar.

Hur låter lurarna då? Jodå, de låter schysst! Ljudbilden känns relativt varm och välbalanserad; här finns såväl hyfsat hög definition av diskant såväl som bas som känns generös, om än inte klassledande. Man undrar hur mycket aptX hade lyft det hela ytterligare? Klart är i alla fall att BackBeat GO 3 är bland de bättre in-ear-lurarna vi använt, så här långt. De springer (som väntat) om våra gamla budget-referenslurar från Aukey (200 kr-lurarna från Asien vi snackade om, som varit förvånansvärt grymma för priset!). Samtidigt är BackBeat GO 3 inte några egentliga budgetlurar. I skrivande stund går de loss på mellan 900-1 300 kr, något som alltså får ses som i alla fall övre delen av mellanprissegmentet. Och för det priset får du i princip ett par BackBeat Pro som är riktiga kalaslurar, om än med over-ear kåpor. Alltså handlar valet om funktionalitet och bärbarhet kontra bästa ljud. Föredrar du diskretionen och bärbarheten som in-ear erbjuder, eller måste ha det till exempelvis träningen så är BackBeat GO 3 verkligen inget dåligt val. Men om bästa ljud är ditt fokus så finns flera on-ear-modeller i liknande prisklass som på det hela låter bättre.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.